Beépítési Útmutató

Annak érdekében, hogy a patronok maximális mértékben kifejthessék hatásukat, az alábbi technológiai sorrendet kell betartani.
1. Meg kell állapítani, hogy mely falak vizesednek és igényelnek beavatkozást. 20 cm-nél vékonyabb falakban nem használhatók a Füles-falszárító patronok.
2. Meg kell határozni a felvizesedés magasságát + minimum 50 cm vagy a falvastagságot hozzá kell adni és bejelölni azt a szintet, ameddig el kell távolítani a régi vakolatot. Ha belül is mutatkozott már a vizesedés, akkor belül is vakolat cserét kell végrehajtani.
3. Le kell verni a régi vakolatot az elõzõekben meghatározott magasságig, mert ez már telítõdött ásványi sókkal és a késõbbiekben a levegõ párájának hatására is felvizesedést képes mutatni. A korábban felvitt cementes vízzáró vakolat maradványait különös gonddal kell eltávolítani.
4. A fugákat 1 cm mélyen ki kell kaparni, majd a falfelületet portalanítani kell.
5. A megfelelõ tapadás biztosítása végett WTA rendszerû gúzoló anyagot kell felhordani a a falra.
6. A gúzanyag megszilárdulása után a WTA rendszerû alsóvakolatot kell használni. Alkalmas a nagyobb egyenetlenségek, mélyedések kitöltésére, minimum 1 cm rétegvastagságban kell felhordani, valamint lábazatokon két rétegben kell használni.
7. Az alsóvakolat megszilárdulása után a WTA rendszerû felsõvakolatot kell használni és kialakítani az alkalmazandó színezéshez szükséges felületet.
8. A vakolat megszilárdulása után az alábbi rajz szerint kell a furatokat elhelyezni a falba:


 
A fúráshoz 35 mm átmérõjû fúrószárat kell használni. ( Makita, Bosch, Hilti gép használata ajánlott) A furatot min. 30 cm magasságban kb. 20 fokos szögben lehet elkezdeni, de figyelemmel 30 cm kell lenni a belsõ szint magasságára is. A furat mélysége a falvastagság 3/4 részéig terjedjen. Fontos, hogy a középsõ rétegen áthaladjon a furat, mivel ezen talaj szint rétegben legsûrûbbek a talajvizet szállító kapilláriák.

A furat mélysége az alkalmazott patron hosszúságánál hosszabb legyen. A furatsûrûség 25 cm.
9. Célszerû az egymást követõ furatokat 5 cm-el eltolni egymástól, így az egyik furat 30 cm magasságban, míg az azt követõ 35 cm-és magasságban kezdõdik. Ezzel a technikával elfedhetõ az egyenetlenség amelyet egy fuga megvezetése eredményezhet.
10. A következõ táblázat azt mutatja, hogy milyen hosszúságú patronokat használjunk különbözõ vastagságú falakban.
Néhány gyakorlati adat:11. A furatokat ki kell tisztítani mechanikusan (kaparással), majd pórszívózással azért, hogy a kapilláriákban felszivárgó nedvesség szabadon érintkezzen a levegõvel. Csak a teljesen tiszta furatba lehet behelyezni a patront.
12. A patron fejének nyak részébe helyezett habarccsal kell a Füles-falszárító patront rögzíteni a falban. A rögzítõ habarcs megszilárdulása után le kell tisztítani a fejet a szennyezõdésektõl és a levegõztetõ nyílásokat szabaddá kell tenni (ismételt pórszívózással).
13. A WTA rendszerû vakolatra ajánlott színezõ vakolatot illetve falfestéket lehet alkalmazni a fal díszítésére. Ügyelni kell arra, hogy a színezõ vakolat felhordása ill. festés közben a patronok le legyenek takarva, hogy ne sérüljenek meg, illetve a patronok nyílásai ne tömõdjenek el. A színezés után a patronok takarását el kell távolítani, meg kell gyõzõdni, hogy a nyílások nem tömõdtek-e el.
A Füles-falszárító patronok árvíz által veszélyeztetett helyeken nem alkalmazhatók!
WTA rendszerû vakolat
A német szabványban rögzítésre kerültek a légpórusos vakolatok tulajdonságai, úgymint a páraáteresztõ képesség, sólekötõ képesség stb. Hazánkban a légpórusos vakolatok nem rendelkeznek olyan hagyományokkal, mint Európa nyugati féltekén, ráadásul a nagy vakolatgyártó multinacionális cégek német, osztrák érdekeltségek, ezért nálunk is ezt a szabványt alkalmazzuk. Gyakorlatban a WTA rendszerû vakolat alatt a kész, gyárilag elõállított légpórusos vakolatanyagokat értjük. Ezek a teljesség igénye nélkül a következõk:

TERRANOVA gyártmánya a TERRASAN rendszer.
LB KNAUF gyártmánya az EUROSAN rendszer.
BAUMIT gyártmánya a SANOVA rendszer.
CAPAROL gyártmánya a CAPATECT rendszer.

Ezek komplett rendszerek, melyek tartalmaznak külön gúz anyagot, alapvakolatot, fedõ vakolatot.
Házilag is elõ lehet állítani légpórusos vakolatot különbözõ adalékanyagokkal. Ezek lehetnek a következõk: BAUREX , VAPOREX, RENOVIT. A házilag elõállított légpórusos vakolatok olcsóbbak, mint a gyári zsákos anyagok, de kikeverésük nagy technológiai fegyelmet és gyakorlatot igényel.


Nyomtatás   E-mail